Tips från juryn

 

Fototävling för barn och ungdomar

Skillinge 2021

Glöm inte
Skicka max 3 JPEG-bilder till infor@skillinge.net senaste den 25:e juli. Skriv ditt namn, din ålder och var i Skillinge bilderna är tagna. Fråga dina föräldrar om du också kan skicka en selfie som vi kan använder på skillinge.net.

Några idéer för bra bilder:
       – Mormor bakar tårta, farmor cyklar, mamma spelar boule, pappa dyker, farfar målar sin båt o.s.v.

Det är roligt med rörelse i bilderna.
Om personen cyklar eller rör sig snabbt kan du använda panorering. Det betyder att du följer motivet med kameran. Motivet blir då skarpt och bakgrunden suddig vilket ger en känsla av fart. Se exempelbilden nedan.

                             Foto – Kambodja 2006 Terry Hannington  

Om du har en system- eller kompaktkamera finns många spännande möjligheter. Exempelbilden är tagen med kameran på en lite längre slutartid, 1/30 sekund. Bländaren är f/11 vilket normalt ger ett stort skärpedjup men eftersom kameran rördes i sidled blev bakgrunden ändå oskarp, så kallad rörelseoskärpa.

En bild ser konstig ut om horisonten inte är rak.
Undantaget är en av konstnärliga skäl medvetet lutande bild.
      

P1005395

      Foto – Skillinge 2019 Terry Hannington

IMG_0096

      Foto – Skillinge 2020 Terry Hannington

Placera inte motivet i mitten
En skådespelare kan stå mitt på scenen, men mitt på bilden är inte den bästa platsen för ditt motiv. Låt fotot få liv och placera motivet mer åt någon av sidorna.  Om du använder en automatisk kamera ska autofokus vara avstängd eftersom denna kameratyp vanligen fokuserar på det som finns mitt på bilden (motiv eller omgivning).

DSC_2397-2

      Foto – Neapel Italien 2014  Henrik Ivre

Du kan ta hjälp av ljuset för att lyfta fram det du vill visa med din bild, som i den här exempelbilden.
Försök ta bilderna så att man tydligt ser personerna och vad de gör.

Autoläget på kameran är bra många gånger men det klarar inte alla typer av bilder. Automatiken vet inte hur du tänker att bilden ska se ut. Med manuell inställning kan du skapa din bild mer som du själv vill. Det är en utmanande, rolig och kreativ process.