Skillinge Teater – så började det.
År 1994 förvärvade Katarina Zell och Mikael Strandberg, denna gård och bildade Skillinge Teater AB. Gården ligger i det lilla fiskeläget Skillinge på Skånes sydostkust. 3,5 mil öster om Ystad och 1 mil söder om Simrishamn. Fastigheten består av fyra olika byggnader på totalt ca 1.000 kvm. Tomten är på ca 6.000 kvm inklusive den stora parkeringsplatsen. Målsättningen var att spela teater i den stora ladan under sommartid och i foajén under andra delar av året. Samt att bygga upp en fungerande teater också vad gäller utrymmen för dekorbyggnation, repetitioner, administration etc. Det vill säga allt som hör till att producera en teaterföreställning.
Katarina och Mikael hade sen 1990 turnerat i hela Sverige med egenproducerade föreställningar med inriktning på att spela klassikerna på få skådespelare, med fabeln i centrum och med fullödiga karaktärer. Hamlet med en skådespelare, Othello med två, Euripides Ion med tre och hela Aiskylos triptyk Orestien med tre skådespelare och två sångare. På somrarna spelade vi på Glimmingehus. Men vi behövde en egen teater.
En omfattande men varsam renovering vidtog. Nästan samtliga fönster i byggnaden var sönderslagna och mycket var förfallet efter att gården stått tom i över ett decenium. Byggmästare Stenkilsen byggde husen1933-34 och om honom sas det att ; ”där han la en stein där lå den”. Så själva grunden var dock i mycket bra skick och taket hade hindrat regn från att tränga in i vitala delar av byggnaden. Förutom att städa städa bort årvis av smuts installerades kommunalt vatten och avlopp, nya elledningar drogs, väggar revs och nya dörrar öppnades, toaletter installerades, ett kök, kontor, personalutrymmen och loger iordningställdes etc etc. Stor hjälp fick vi arkitekten Göran Söderberg och av många Skillingebor för att till den första juli 1995 kunna inviga Skillinge Teater.
Bygdens angagemang ledde sedermera till att föreningen Skillinge Teaters Vänner bildades hösten 1995 med ändamål kort och gott att på olika sätt främja teaterns verksamhet.
I december 1994 anställdes byggnadssnickare Lennart Nilsson som varit ovärderlig för teaterns tillkomst. Han var teaterns allt-i-allo, trollkarl och far till trollkarlarna Ola och Malin Nilsson och ansvarade bland annat för de olika tillbyggnader och förbättringar som hela tiden skedde, samt för underhållet av byggnaderna. Troligen var det han som tog emot din biljett när du gick in i salongen till någon av våra föreställningar.
Under åren har där varit många olika aktiviteter. I slutskedet av andra världskriget sägs det att kavalleriet hade uppsamlings-plats för hästar i den nuvarande salongen där det då var jordgolv